Auteursrechten moet je respecteren; ook als blogger. Omdat het vandaag Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten is, vind ik het goed om hier eens extra bij stil te staan. Teksten kopiëren van anderen is niet alleen uit den boze, als copycat ben je ook nog eens strafbaar bezig.
Wereldboekendag
Voor ik verder duik in de wereld van de auteursrechten, is het goed om wat achtergrondinformatie te delen over de Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten, die al sinds 1995 wordt georganiseerd. Opmerkelijk trouwens in Groot-Brittannië en Ierland houden ze een alternatieve datum aan.
Maar waarom nu 23 april? Dat is geen lastige keuze. Deze dag stond in Spanje als sinds 1923 in het teken van boeken. De Spanjaarden eerden toen Miguel de Cervantes, die is namelijk op deze dag overleden. Net als andere bekende schrijvers uit het verre verleden: William Shakespeare, Garcilaso de la Vega en Josep Pla.
Auteursrechten… wat zijn dat?
We pakken de Van Dale er even bij om de betekenis van dit woord letterlijk te citeren.
au·teurs·recht (het; o)
- (meervoud: auteursrechten) eigendomsrecht van een tekst, een kunstwerk
- rechtsregels hieromtrent
Tja, dan weet je natuurlijk eigenlijk nog steeds niets. De Rijksoverheid gaat er verder op in. Wist je namelijk dat het auteursrecht geregeld is in de Auteurswet. En ook Wikipedia biedt nog wat interessante uitleg.
Bloggers en auteursrechten
Eigenlijk is het heel simpel: je kopieert gewoon geen teksten, foto’s of illustraties van anderen op je blog. Dit mag je alleen doen als je er echt toestemming voor hebt. Citeren is een ander verhaal. Je mag inderdaad een kort stukje letterlijk overnemen, waarbij je naam en bron maker wel moet noemen.
Nu kan ik daar meer over schrijven, maar ik ben van de ‘schoenmaker blijf bij je leest’ gedachte. Auteurs rechten zijn niet mijn specialisatie. Er is een blogger die daar veel meer over kan vertellen en dat is natuurlijk Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law. In haar boek ‘Wetboek voor bloggers’ ontbreekt het auteursrecht natuurlijk ook niet. Daarnaast heeft ze al diverse blogs gepubliceerd over auteursrechten (klik hier); ze zijn de moeite waard.
Auteursrechten en je blog…Wat je daar over kunt schrijven? Denk aan een artikel over een copycat, de letterlijke-site kopieerders, de claim die je misschien hebt gekregen van een fotograaf of gewoon wat jij van al die regeltjes denkt.
“Auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens beperkingen bij de wet gesteld” Ik ken het inmiddels uit mijn hoofd 🙂
Auteursrecht is voor bloggers inderdaad bijzonder belangrijk. Vooral ook om te weten wanneer je zelf nu een auteursrecht hebt en wanneer er sprake is van een inbreuk. Ik merk dat daar nog erg weinig bloggers voldoende van weten. Zo zonde.
Ik vind dit vaak een hele lastige: foto’s plaats ik tegenwoordig altijd met een bronvermelding erbij en ik probeer zoveel mogelijk materiaal te gebruiken van rechtenvrije bronnen. Maar het blijft wel iets waar ik me nooit zo goed raad mee weet.
Ik probeer toch altijd eigen content onder de vorm van foto’s te plaatsen. Wat ik me wel afvraag is of Google bestandsnamen die vaak voorkomen minder waarde geeft. Digitale camera’s gebruiken vaak dezelfde benamingen voor jpeg-foto’s en als ik die vergeet te hernoemen, worden ze als dusdanig geplaatst waardoor Google misschien zou durven veronderstellen dat het om duplicaten gaat of zou het algoritme van Google intussen zo gesofisticeerd genoeg zijn dat het vershil opgepit wordt?