Selecteer een pagina

Wil je als blogger over een bepaald onderwerp schrijven, maar heb je er eigenlijk niet zoveel kaas van gegeten? Of wil je je lezer simpelweg informeren én interessante andere artikelen delen. Dan kun je kiezen voor een link-overzicht.

Zelf heb ik dit op Boekenblog regelmatig gedaan. Bijvoorbeeld na het overlijden van een bepaalde auteur. Dan kan ik zelf een heel verhaal schrijven, maar uiteindelijk worden er op de cultuur-redacties van kranten uitgebreidere verhalen geschreven. Dat vulde ik weer aan met interessante interviews met de betreffende schrijven, zodat je als lezer ook echt een beeld van die persoon kreeg. Hier werd altijd heel goed op gereageerd. Bibliotheken die mij volgden deelden het vaak op Twitter, omdat ik al een mooie selectie had gemaakt.

Zakelijk kun je dit inschakelen om zo nieuwtjes uit je branche te delen. Je laat dan zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt, maar je hoeft niet overal uitvoerig op in te gaan. Vraag jezelf altijd af: wat heeft de lezer er aan als ik uitvoerig mijn visie ga beschrijven. Soms wil je gewoon simpelweg even melding maken van iets. Normaal retweet je zo’n bericht op Twitter, je deelt ‘m op Facebook en geeft ‘m een misschien een Like op LinkedIn. Waarom die interessante zaken niet eens per week bundelen. En bijvoorbeeld op vrijdag delen, zodat iedereen het in het weekend rustig kan lezen.

Zo’n link-overzicht kun je natuurlijk inleiden met je eigen visie, waarna je vervolgens artikelen deelt die die visie ondersteunen. Wil je je lezers meer uitdagen, dan kun je juist alternatieve visies delen. Op die manier kan de lezer ook echt een eigen beeld vormen. Met zo’n overzicht van links kun je dus echt spelen. Let bij de keuze van je links altijd op je lezer. Die wil je tenslotte inspireren. Hem of haar maak je het makkelijk; jij selecteert goede informatie. Op internet is tenslotte zoveel te vinden.

Maar ook als je een persoonlijk blog hebt, kun je hier bijvoorbeeld de bijzonderste verhalen delen die je die week hebt gelezen. Heb je een foodblog dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde groente te kiezen. Je schrijft hier dan zelf een recept bij, maar je kunt links toevoegen naar hoe gezond én waarom die groente is. Of je kiest ervoor om vijf totaal verschillende recepten van andere foodbloggers te delen. Gezondheid dan kun je ervoor kiezen om vijf oefeningen van personal trainers te delen.

bloggen_tip_365dagen_link_overzicht