Selecteer een pagina

Kwetsbaar opstellen… durf jij dat op je blog? Nee, je hoeft niet meteen het taboe bespreekbaar te maken, maar je kunt wel je eigen onzekerheden beschrijven. Dat wordt namelijk gewaardeerd door je lezers. Ook voor de zakelijke bloggers loont dit.

Zo is het idee voor deze blogtip ontstaan (durf te vragen)

Durf je kwetsbaar op te stellen

Misschien moet je hiervoor wel even uit je comfort zone stappen. Dat is helemaal niet erg, want daardoor kom je uiteindelijk wel dichterbij je lezers te staan. Door iets van jezelf te tonen creëer je verbondenheid; zelfs als je al heel persoonlijk blogt kom je zo nog een stapje dichterbij je lezers. Daarnaast zul je je lezer ook beter leren kennen. Grote kans dat hij of zij namelijk ook persoonlijk terug reageert. Kijk en daar heb je meer aan dan ‘wat een leuk artikel’, of ‘wat een interessante tekst’.

Zelf heb ik er geen moeite mee om me kwetsbaar op te stellen. Ik deel zelfs een heel privé onderwerp online. En ja, dan kun je weerstand verwachten. Maar waarom zou je dat uit de weg gaan? Waarom zou je je op je blog anders voordoen dan je bent. Als je je kwetsbaar opstelt, laat je zien wie je echt bent én waar je voor staat. Dat is niet zwak; wat nog wel eens wordt gezegd. Nee, je toont juist dat je krachtig bent, moed hebt en over een gezonde dosis lef beschikt. Natuurlijk wil niemand uit de toon vallen. Iedereen gaat voor het beste resultaat. Maar wie scoort er nu altijd 100%. Niemand, laat je daar dus niet door tegenhouden.

Kwetsbaarheid loont

Het loont om je kwetsbaar op te stellen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Brené Brown, hoogleraar aan de University of Houston, doet al jarenlang onderzoek naar kwetsbaarheid. Waarom hebben we het nodig? Wat voor effect heeft het? In het onderstaande filmpje zegt ze dan ook rake dingen. Het is niet voor niets al meer dan drie miljoen keer bekeken.

Wil je hier nu nog meer over lezen? Brené Brown schreef ook drie boeken: ‘De kracht van kwetsbaarheid’, ‘De moed van imperfectie’ en ‘Gelukkig ben ik niet de enige’.

Zo doe je dat

Nu heb je natuurlijk al heel veel informatie gekregen middels de Tedx Talk en (eventueel meer van de inzichten van Brené Brown), maar je wil natuurlijk weten hoe je dat op je (zakelijke) blog toepast. Daar heeft Tristan Lavender in 2013 een heel interessant bericht over geschreven voor Marketingfacts. Ga er maar eens goed voor zitten en lees ook de reacties.

Benieuwd naar goede voorbeelden uit de praktijk, dan wil ik je aanraden om eens een blog uit het onderstaande rijtje te bezoeken:

Ik voel me niet volwaardig’ van LisanneLeeft. Maar bekijk ook haar volgen in de Week van de Teek. Lezers noemen het dapper, knap dat ze dit durft en tonen hun respect.

Vera Camilla deelt een filmpje over pesten. Een jaar heeft ze er over gedaan om deze video te maken. Ze vond het moeilijk om de herinneringen terug te halen. Dan volgen reacties als ‘wat een lef’ en ‘ik kreeg gewoon kippenvel van je verhaal’.

Een artikel dat mij ook is bijgebleven is het heel persoonlijke verhaal van Desirée over overbeharing. Hiermee maakt ze ook echt een taboe bespreekbaar. “Met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel zet ik dit artikel online”, schrijft ze dan ook. Dan voel je als lezer ook direct met iemand mee.

In de comments genoemd, en dus hier even toegevoegd, het artikel van Cynthia van Miss Lipgloss. Zij schreef ‘Wat ik heb geleerd van mijn ‘bijna burn-out‘. Zij is natuurlijk ook ondernemer. Kijk hier als zakelijk blogger dan ook absoluut naar.

Heb jij ook zo’n goed voorbeeld gelezen (of zelf geschreven) deel dan je link. Ik ben met namelijk nieuwsgierig naar de verhalen van (zakelijke) bloggers.

Durf jij je kwetsbaarheid te tonen op je blog?

bloggen_tips_365dagen_kwetsbaar_opstellen