Tutorial, how-to of handleiding – er zijn verschillende namen die je aan een blog kunt geven waarin je je lezers uitleg geeft over een bepaald onderwerp. Zo’n bericht is natuurlijk ontzettend handig en dat werkt ook weer in het voordeel van jouw blog.
Tutorial handig naslagwerk
Nu denk je misschien ‘het internet staat toch al vol met’ handleidingen. Okay, daar heb je een punt, maar jij hebt natuurlijk wel je eigen doelgroep. Jij hebt vaste lezers die jou als de specialist zien. Als jij over een bepaald onderwerp schrijft en de lezer heeft daarbij wat meer technische kennis nodig, dan is zo’n tutorial best handig als naslagwerk. Zo heb ik dat bijvoorbeeld met de Twitter-post gedaan. Ik weet dat veel van mijn lezers deze functionaliteit al kennen, maar voor de net gestarte bloggers is het ontzettend handig dat ze meteen door kunnen klikken naar de tutorial. Nu hoef je natuurlijk niet alles zelf volledig uit te schrijven, je kunt ook gebruik maken van filmpjes die je op YouTube al kunt vinden, zoals ik bij het Bloglovin’-bericht deed.
Een tutorial is vooral een handig naslagwerk. Zo’n bericht wordt dus eerder bij de favorieten geplaatst, wordt sneller bewaard in BlogLovin’ en afbeeldingen worden sneller gepind. Zo zullen de bezoekers ook sneller terugkeren op je blog en dan weer wat andere berichten lezen. Natuurlijk moet je tutorial dan wel meerwaarde hebben. Lees ‘m dus altijd voor en denk: kan iedereen mijn uitleg goed volgen. Dat is namelijk de essentie van een tutorial, how-to of DIY-post; de lezer moet meteen een bepaalde tool kunnen gebruiken of er naar terug kunnen grijpen als er even iets niet duidelijk is.
Goed gevonden in Google
Als je de tutorial goed schrijft en je daarbij verdiept in SEO, dan kun je er zelfs voor zorgen dat jouw bericht hoog in Google scoort. Denk daarbij aan hoe jezelf naar het betreffende onderwerp op zoek zou gaan… Welk zoekwoord of welke zoekzin zou jij gebruiken? Veel mensen stellen namelijk een vraag in Google. Als iemand een tutorial zoekt, is de kans groot dat die zijn zoekopdracht start met ‘hoe’. Of men zoekt inderdaad ook tutorial, how-to of handleiding met daarbij het onderwerp waar het om gaat. Zorg er altijd voor dat je die in de titel hebt staan.
Trackbacks/Pingbacks